
خمره اثر مرادی کرمانی؛ کتابی دلپذیر
خمره، یکی از آثار هوشنگ مرادی کرمانی، نویسندۀ قصههای مجید است. تا به حال بیشتر از ۱۰۰ هزار نسخه از این کتاب منتشر شده است و به زبانهای اسپانیایی، فرانسوی، هلندی، آلمانی، انگلیسی، آلبانیایی و ترکی استانبولی ترجمه شده است.
توانایی مرادیکرمانی، در بسط دادن و روایت موضوعهای ساده، کمنظیر است. یکی از ویژگیهای مرادی کرمانی این است که ساده و راحت حرفش را میزند. خود مرادی کرمانی میگوید: «رو راست، هرچه را که خودم خوشم میآید، صاف و ساده، خام و خالص میریزم روی کاغذ.»
«داستان آن خُمره» هم مثل «قصّههای مجید» در عین وسعتی که دارد، یک داستان بومی است. یعنی داستانی است که شناسنامه محلی دارد. معلوم است که اهل کجاست! رگ و ریشه دارد. فرهنگ و زبان و اعتقادات خودش را دارد. لباس و شکل و شمایل خاص خودش را دارد.
صحنهی داستان یک روستا است. خمرهای که بچههای مدرسه از آن آب مینوشیدند شکسته شده و دیگر قابل استفاده نیست. این شروع داستان «خمره» است.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «خمره شیر نداشت، لیوانی حلبی را سوراخ کرده بودند و نخ بلند و محکمی بسته بودند به آن. بچهها لیوان را پایین میفرستادند، پرآب که میشد، بالا میکشیدند و میخوردند؛ مثل چاه و سطل. بچههایی که قدشان بلندتر بود، برای بچههای کوچولو و قدکوتاه لیوان را آب میکردند. زنگهای تفریح دور خمره غوغایی بود. بچهها از سر و کول هم بالا میرفتند. جیغ و ویغ و داد و قال میکردند و میخندیدند و لیوان را از دست هم میقاپیدند…»
فیلم خمره بهکارگردانیِ ابراهیم فروزش و بازیگریِ بهزاد خداویسی و فاطمه ارزه، بر اساس داستان خمره ساخته شدهاست. این فیلم در سالِ ۱۹۹۴، برندهٔ جایزهٔ یوزپلنگ طلایی از جشنواره فیلم لوکارنو شد. همچنین مجموعه انیمیشن خمره به کارگردانی علی احمدی و به نویسندگی حمیدرضا حافظی برداشت آزادی است از داستان خمره. این مجموعه در سال ۲۰۱۱ به بخش مسابقه پنجاه و یکمین دوره جشنواره بین اللملی انسی فرانسه راه یافت و در چهارمین دوره جشنواره فیلم جیپور هندوستان به عنوان بهترین فیلم انیمیشن برگزیده شد.
نسخهی صوتی کتاب خمره، بزودی در وبسایت نوینکتاب، در گوشرس شماست.