
لذت شنیدن شعر و نثر با صدای ایرج گرگین
ایرج گرگین گوینده، روزنامهنگار باسابقهی ایرانی و از مدیران پیشین تلویزیون ملی ایران بود. گرگین صدایی مخملین، رسا و گوشنواز داشت و سالها در این زمینه فعالیت داشت. او همچنین روزنامهنگاری را از نوجوانی با انتشار روزنامه دانشآموز در سال ۱۳۳۰ در تهران آغاز کرد و در انتشار روزنامه جوانان دموکرات فعالیت داشت.
او همزمان با تحصیل در رشتهی ادبیات فارسی در دانشگاه تهران، هم در تئاتر فعالیت میکرد و هم کار حرفهای مطبوعاتی را در روزنامه کیهان پی گرفت و مدت کوتاهی نیز مدیر داخلی مجله کیهان فرهنگی بود.
تهیهکننده و گویندهی خبر
ایرج گرگین به عنوان تهیهکننده و گویندهی خبر به رادیو ایران پیوست و در همان سال طرح ایجاد یک رادیوی فرهنگی در تهران را ارائه داد که پس از تصویب به اجرا درآمد و پس از آن بود که رادیو تهران آغاز به کار کرد. او در سال ۱۳۴۰ برای تحصیل در رشتهٔ تلویزیون به ژاپن رفت و پس از مدت کوتاهی به ایران برگشت. گرگین در همان سال سرپرستی و مسئولیت «برنامه دوم – رادیو تهران» را به عهده گرفت و به رادیو در ایران معنای تازهای بخشید. و برای نخستین بار بودکه فرستندهای به طور کامل به طرح مباحث فرهنگی و هنری و علمی و اقتصادی اختصاص یافت. این رادیو به پایگاهی برای معرفی هنر و ادبیات جدید ایران، تئاتر و موسیقی جهان و برخی مباحث تاریخی و اجتماعی تبدیل شد.
چهرههای فرهنگی و صاحب نامی مانند احمد شاملو، فروغ فرخزاد، نادر نادرپور، سیمین بهبهانی، مهدی اخوان ثالث، هوشنگ نهاوندی، فرخ غفاری، فریدون رهنما، محمدجعفر محجوب، علیاصغرحاج سید جوادی، عبدالله توکل و گروهی دیگر از شاعران و نویسندگان و هنرمندان بنام در «برنامه دوم» حضور یافتند و گروهی از آنان نیز با آن به همکاری پرداختند.
ایرج گرگین در سال ۱۳۴۵ به همکاری با تلویزیون ملی ایران که تازه تشکیل شده بود پرداخت و اولین گوینده خبر آن بود. مدیر روابط عمومی و انتشارات تلویزیون ملی ایران مسئولیت دیگری بود که ایرج گرگین آن را به عهده گرفته بود. همچنین در سال ۱۳۴۹ مدیر خبر تلویزیون شد و انتشار مجله تماشا توسط تلویزیون و با همت او آغاز گردید. ایرج گرگین در سال ۱۳۵۱ برای ادامه تحصیل به کالیفرنیا رفت و در رشته مدیریت ارتباطات در دانشگاه USC تحصیل کرد و در بازگشت به ایران در سال ۱۳۵۳ مدیریت شبکه دوم تلویزیون را بر عهده گرفت.
ایرج گرگین در سالهای ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷ به ساخت چند فیلم از موزههای مختلف دنیا، با عنوان «حضور ایران»، پرداخت که از جمله به دلیل وقایع و تحولات سیاسی در ایران ناتمام ماند. و دست آخر در سال ۱۳۵۹ از ایران خارج شد و در کالیفرنیا اقامت گزید. او در سال ۱۳۶۱ رادیو امید را در جنوب کالیفرنیا بنیان نهاد و در سال ۱۳۷۷ در راهاندازی رادیو آزادی (بخش فارسی رادیو اروپای آزاد) در پراگ، جمهوری چک مشارکت داشت و سالها مدیریت آن را برعهده داشت. این رادیو بعداً تبدیل به رادیو فردا شد. ایرج گرگین در سال ۱۳۸۸ بازنشسته شد و مقیم ویرجینیای شمالی در ایالات متحده شد. تا آنکه سرانجام در ۲۳ دی ماه، بعد از یک دوره طولانی بیماری سرطان، در بیمارستان فیرفکس در ویرجینیای شمالی درگذشت.
تنها اثر مکتوب از گرگین
تنها اثر مکتوب از گرگین کتابی ست با نام امید و آزادی که به نوعی زندگینامه حرفهای اوست.
در نگاه دیگران
روزنامهنگاران همدوره ایرج گرگین و کسانی که از او آموختهاند، او را به اعتدال، دقت، و تعهد به اصول حرفهای روزنامهنگاری معرفی کردهاند.
سه کتاب صوتی با صدای ایرج گرگین، پس از سالها، منتشر شده که در زمرهی بهترین آثار شنیداری و دربرگیرنده آثار شعر و نثر ادب فارسی است: